Foodblog header
Vincent

Vincent Heijstek

Vinfluencer en zelfbenoemd voedingsexpert

Voedingstip van de maand – Oktober

Vanuit Schiebroekoe komt hier de voedingstip voor oktober. Oktober is de maand dat de herfst zijn intrede doet – de bladeren vallen, het water wordt kouder, en de suikers van de zomer verdwijnen langzaam uit ons systeem. Waar we in de zomer nog leefden op fruit, ijsjes en biertjes in de zon, is het nu tijd voor wat stevigere kost.

In de herfst komen de suikers uit de grond in plaats van uit de bomen. We krijgen ze binnen via de zoete groentes: pompoen, zoete aardappel, pastinaak, wortel en biet. Allemaal groentes die van nature wat zachter en verwarmender zijn – ideaal voor koude trainingsavonden en voor die zaterdagen waarop het buiten eigenlijk te guur is om überhaupt nat te worden (maar we het toch doen).

Alle gerechten die je hier in de Foodblog voorbij ziet komen zijn volledig lactosevrij. Niet omdat we ineens allemaal foodies zijn, maar vooral omdat ondergetekende anders net iets te lang op de wc zit voor de wedstrijd.

Verder geldt één gouden regel: iedere maaltijd moet vol zitten met koolhydraten. Dat is je brandstof – niet alleen voor in het water, maar ook voor de derde helft (en de vierde als het moet). Koolhydraten zorgen dat je spieren gevuld blijven, dat je niet halverwege het tweede part in slaap valt, en dat je na de wedstrijd nog uren kunt doorgaan. Iets wat dit seizoen wellicht van pas gaat komen.

Dus: eet warm, eet zoet (op de natuurlijke manier), en zorg dat je voorraad altijd gevuld is. De pompoen-miso ramen hieronder is een goed begin – krachtig, eenvoudig, en precies wat je nodig hebt om als een echte Man die Balt weer het water in te duiken.

Pompoen-miso ramen (herfst power bowl)

Snelle, voedzame bowl voor na training: romige pompoenbouillon met miso, noedels en crunchy toppings.

Ingrediënten (2–3p)

Zo maak je ’m

  1. Rooster pompoenblokjes 20 min op 200°C (olie/zout).
  2. Fruit ui & knoflook, voeg bouillon + miso + sojasaus toe.
  3. Pompoen erbij, staafmixer tot glad. Proef op zout/umami.
  4. Kook noedels, schenk soep erover, top met bosui, sesam en chili-olie.

Tip: maak extra bouillon en vries porties in. Handig voor na training – of op zondag, als je nog steeds niet weet wat er precies in dat derde part gebeurde.